Svojstva napredne pretrage

Povijest, običaji i hrana


Novalja u prošlosti 

O tisućljetnoj prošlosti i burnim vremenima vezanim za ovo područje, govore mnogobrojni arheološki nalazi i ostaci koji sežu duboko u prapovijest i periode neolitika te brončanog doba i dolaska Ilirskih plemena u ove krajeve. Pag su naselili Liburni, viješti pomorci i trgovci i osnovali gradinska naselja na brežuljcima poput Košljuna, Gradašnice, Velog vrha i drugih. Od ekspanzije i jačanja Rimske imperije nisu pošteđena ni ova područja a Rimska kultura je ostavila duboki trag i utjecala na izgled Novalje kakvu danas poznajemo. 

Pored drevnih legendi i predanja nasih djedova, postoje i arheološki pokazatelji da je na ovom području bilo staro Rimsko naselje, odnosno mornarička vojna stanica “porta novalis”, odakle i potječe ime Novalja. Dokaz ovome je akvadukt koji se proteže od centra grada do naselja Cissa, današnje Caske ,koji su izgradili Rimljani još u prvom stoljeću nove ere i koji je napajao Novalju vodom iz obližnjeg polja. U ovoj se uvali, još uvijek vide ostaci iz tog razdoblja. 

Dolaskom kršćanstva, na ovom prostoru su sagrađene tri bazilike: jedna gradska unutar naselja te dvije grobljanske. O ovome svjedoče brojni ulomci crkvenog namještaja, koje danas možete vidjeti u arheološkoj zbirci Stomorica. 

Početkom VII. stoljeća na ova područja prodiru Avari te slavenska plemena sa kojima dolaze i Hrvati koji su trajno naselili ove krajeve. 

Turizam grada Novalje nije se razvijao sve do 50-ih godina 20. stoljeća kada se počinje sa gradnjom prvih pristaništa za brodove. Ljudi su dolazili sa svih strana a zbog nedostatka smještaja, lokalni stanovnici mahom ribari, često su svoje krevete prepuštali gostima. Ozbiljniji procvat ove gospodarske grane dogodio se nakon izgradnje Paškog mosta 1968. godine. Danas, Novalja ima takav kapacitet da može ugostiti oko 50 000 ljudi u apartmanima, vilama, hotelima i hostelima. Najveći razvoj se dogodio sredinom 2000-ih kada se plaža Zrće počela formirati u ‘party’ destinaciju i postala globalni fenomen gdje se zbog glazbe, ljetnog ugođaja i dobrog provoda okupljaju mladi iz cijelog svijeta. 



Narodni običaji 

Narodni običaji ovog kraja generacijama se prenose s koljena na koljeno, a posebno se očituju kroz pjesmu, ples i narodnu nošnju. Novaljsko pjevanje  nakanat   je starinsko pjevanje koje se sačuvalo do danas, a glavni motivi za nastanak ove poetsko-umjetničke forme bili su važni događaji iz života samih žitelja, poput vjenčanja ili krštenja, pripadnost otoku i zavičaju, sretne i nesretne ljubavi, a u pjevanju su svoje mjesto pronašle i mnoge budnice i pjesme iz drugih krajeva. Nakanat se pjeva u paru i to dvoglasno, a karakteriziraju ga deseterac i staccat otegnuto “oj”. U čast svim naraštajima koji su očuvali ovu tradiciju, svake godine se na sv. Katarinu, zaštitnicu Novalje, 25.studenoga održava Festival pisme nakanat. Osim narodnog, očuvano je i bogato nasljeđe liturgijskog pjevanja, u kojima se očitavaju staroslavenski korijeni. 

U gradu Novalji djeluje folklorna skupina  Naški  koja njeguje istoimeni tradicionalni ples. Pleše se u specifičnoj odjeći, odnosno u narodnoj nošnji. Glazbena podloga za izvođenje ove ritmičke igre je mišnica s dvojnom sviralom. Kao i na ostatku Jadrana, osobito u Dalmaciji, u Novalji se njeguje i klapska muzička forma koju karakterizira višeglasno  a capella  pjevanje. 

Novaljska narodna nošnja vrlo je slična paškoj ali postoje i određene razlike. Paška čipka, konkretno ženska pokrivača, jedan je od simbola otoka i nezaobilazan dio folklora. Zanimljiva je činjenica kako za izradu ove vrste pletiva nije postojao šablon, odnosno nacrt, već se način šivenja prenosio s generacije na generaciju. Najčešće su majke prenosile znanje svojim kćerima usmenom predajom i praktičnim radom. Kako izgleda tradicionalna nošnja grada Novalje, možete vidjeti u gradskom muzeju. 





HRANA




Paški sir 


Paški sir je najcjenjeniji i najpoznatiji hrvatski sir, a proizvodi se od mlijeka Paške ovce. Specifičan je zbog vegetacije ovog otoka, koja je veoma oskudna, ali i posebna zbog aromatičnog bilja te posolice koju s mora donese vjetar bura. Kako bi se očuvala izvornost ovog proizvoda, 2005. godine je osnovana udruga koju čine svi važniji proizvođači Paškog sira na otoku. Zaštićenu oznaku izvornosti, odnosno autentičnosti mogu dobiti prehrambeni proizvodi koji imaju kvalitetu uvjetovanu tradicijom proizvodnje kroz povijesno razdoblje u određenoj geografskoj regiji. Razlike između sireva slične vrste uvjetovane su klimom, vrstom tla, prirodnom vegetacijom te pasminom životinja. 



Paška janjetina 

Poznata i priznata delicija, paška janjetina, prva je janjetina u Hrvatskoj koja je dobila oznaku izvornosti i drugi po važnosti proizvod paške ovce. Njena karakteristika je izrazito mekano i vrlo ukusno meso blijedo ružičaste boje i nježnih mišićnih vlakana. Priprema se na razne načine od kojih je najpoznatiji pečenje na ražnju i u pećnici sa krumpirom. Treba napomenuti da je paška ovca autohtona i zaštićena pasmina koja se uzgaja samo na otoku Pagu



Maslinovo ulje 


Sjeverni dio otoka Paga poznat  po svojim maslinicima i maslinovom ulju jedinstveno je mjesto u Hrvatskoj, ali i u svijetu. Maslinovo ulje ovog kraja je od davnina  poznato kao visoko kvalitetno pa ga spominje i Rimski gurman Marcus Gavius Apicius iz I. stoljeća  koga se smatra za  pisca prve svjetske kuharice. Kvalitetu dokazuju i brojne nagrade i priznanja koje osvajaju ovdašnji maslinari. 



Makaruni 

Poseban gastronomski užitak pružaju makaruni na iglu. Ova vrsta tijesta je duboko ukorijenjena u povijest ovih krajeva i predstavlja specijalitet bez kojeg ne prolazi niti jedno slavlje. Najčešće se poslužuju uz špikovano meso ili goveđi gulaš a užitak je potpun uz čašu bijelog vina. 

Makaruni na iglu  8 – 10 osoba, 10 min otoka Paga

Sastojci:  

1 kg Pšeničnog glatkog brašna
180 gr svinjske masti
2 žumanjka + 2 cijela jaja
4 žlice maslinovog ulja
200-250 ml mlake vode

Priprema

1. Brašno stavite na dasku, pa u njemu napravite udubljenje u koje ćete staviti jaje, žumanjak, sol, ulje i mast. Potom postepeno dodajte mlaku vodu i umijesite tijesto.

2. Tijesto je potrebno dobro razraditi, da bude glatko, ni pretvrdo ni premekano.
3. Tako izrađeno tijesto razdijelite na nekoliko komada i prekrijte ga krpom, pa neka neko vrijeme odstoji.
4. Od tijesta oblikujte male valjke, izrežite ih na male komadiće, na svaki komadić stavite pletaću iglu i oblikujte dlanovima makarune, pa ih skinite s igle. Spretniji mogu izraditi po dva makaruna odjednom.
5. Oblikujte makarune od svega tijesta i rasporedite ih po pobrašnjeloj dasci, pa ostavite da se malo posuše.
6. Skuhajte makarune u kipućoj, slanoj vodi. Ocijedite ih dok su još malo tvrdi (al dente).

Posluživanje: Makarune začinite s malo ulja, pa lagano promiješajte i poslužite kao prilog.

Savjet: Ako želite žuće tijesto, dodajte više žumanjaka a manje vode.



Riblji specijaliteti 

Prilikom posjeta Novalji, ljubitelje ribe i morskih plodova čeka bogata ponuda delicija ovoga kraja. Bilo da kušate saur, brodet ili hobotnicu pod pekom, jedinstvo okusa prožeto mirisima i začinima ovog podneblja, zadovoljit će svakoga.


Vino


Kakvo bi to primorsko mjesto bilo bez dobroga vina. Uz tradicionalne proizvode Paške ovce, poput sira i janjetine, i pored surove klime i teških vremenskih uvjeta Novalja je prožeta poljima vinograda. Najzastupljenije autohtone bijele sorte su "Gegić" i "Turbijan". Od crnih sorti prisutne se "Brajdica", "Plavina", "Galica", "Modrina" i dr. Na Pagu se od davnina proizvodila "Paška žutica", vino nastalo miješanjem bijelih sorti, karakteristične boje. Tijekom duge i burne povijesti i uslijed klimatskih promjena neke sorte su zauvijek nestale, neke su se rapidno razvijale i mijenjale dok su se neke nove, donesene iz raznih krajeva svijeta udomaćile. Treba napomenuti da je prije procvata turizma, proizvodnja i prodaja vina, uz stočarstvo bila jedini izvor prihoda za stanovnike ovih krajeva.

Podrumi restorana "Boškinac" kriju vina autohtonih sorti i svakako
su preporuka za istančane okuse i vrsne poznavaoce. 


Pretplatite se na najnovije ponude iz Novalje, otok Pag